Αξιοθέατα

Ο δήμος μας διαθέτει μια πληθώρα αξιοθέατων που θα σας μαγέψουν.
Παρέχουμε πληροφορίες για το κάθε αξιοθέατο μας, μπορείτε να περιηγηθείτε για να μάθετε την ιστορία του.

Αρχιτεκτονική

Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός, και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της. Αυτό έγινε το 1971 και συγκεκριμένα με την αριθμ.24908/23-10-1971 υπουργική απόφαση όπου ο οικισμός κρίνεται “ιστορικός τόπος χρήζων ιδιαιτέρας προστασίας’’ . Ώχρα, σομόν, κόκκινο, γαλάζιο, λευκό. Η παλέτα των χρωμάτων γίνεται όλο και πιο τολμηρή στα μεγάλα νεοκλασικά σπίτια […]

Καλή Στράτα

Είναι ένα σύνολο από 500 πλατιά σκαλιά που συνδέουν τον Γιαλό με το Χωριό. Στην διαδρομή αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού μοναδικής αρχιτεκτονικής με τα διώροφα σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να σχηματίζουν ένα «φυσικό» τείχος. Επίσης, σε αρκετα σημεία της διαδρομής ξεπροβάλλει ανάμεσα απο τα αρχοντικά σπίτια η θέα του απέραντου γαλάζιου και του γιαλού.

Το άγαλμα του «Μιχαλάκη»

Το άγαλμα του μικρού ψαρά «Μιχαλάκη», απεικονίζει ένα παιδί να κρατά ένα καλάμι ψαρέματος.Πρόκειται για ένα άγαλμα του διάσημου Συμιακού γλύπτη Κώστα Βαλσάμη ο οποίος, το εμπνεύστηκε και το φιλοτέχνησε με την μορφή ενός Συμιακού αγοριού, επειδή στη Σύμη έχει πολλούς μικρούς και μεγάλους σε ηλικία ψαράδες!!!

Πέτρινο δημοτικό ρολόι του 1881

Το δημοτικό ρολόι, είναι το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την άφιξη του στο νησί, αφού βρίσκεται στο παλιό τουριστικό λιμάνι του νησιού, καθιστώντας το έτσι ευδιάκριτο απο οποιοδήποτε θαλάσσιο μέσο και από αρκετά σημεία του νησιού.